Redaktör Kimdir? Redaksiyon Nedir?

Redaktör kimdir sorusu sıklıkla karşımıza çıkar. Genel olarak yazılı metinlerdeki redaksiyon işlerini yani hataları, eksiklikleri ya da fazlalıkları bularak düzeltme işlemlerini yapan redaktör, bu metinleri kusursuz hale getirerek yayıma hazırlar.

Oldukça zahmetli ve yorucu olan çeviri, makale, proje, tez, kitap veya dergi gibi çalışmaların hem anlam bütünlüğü hem de dil bilgisi bakımından ideal hale getirilmesini sağlayan bu tür redaksiyon işlemleri, metne akıcı bir anlatım kazandırır. Ayrıca uygun bir formatta hazırlanması gereken metnin son kez redaktör tarafından kontrol edilmesi çok önemlidir.

Redaksiyon işleminin yapılabilmesi için öncelikle metnin hazırlanması gerekir. Ortada herhangi bir metin yoksa herhangi bir kontrol ya da düzeltme yapılması da mümkün olmaz. Bu nedenle redaksiyon bir içerik üretme değil, üretilmiş içeriği düzeltme işlemidir.

Redaksiyon İşlemi Nasıl Yapılır?

Herhangi bir metnin öncelikle dil bilgisi, imla ve yazım kurallarına göre doğru bir şekilde hazırlanıp hazırlanmadığını kontrol eden redaktör, aynı zamanda içeriğin anlam bütünlüğü bakımından da kusursuz olup olmadığına göz atar. Böylece redaksiyon sürecinde tüm metin denetlenerek ideal hale getirilir.

Anlatım bozukluklarının ve mantık hatalarının da düzeltildiği bu süreçte gerekli görüldüğü vakit metne müdahale edilir. Gereksiz sözcükler çıkarılırken eksiklikler de tamamlanır. Bu nedenle redaksiyon işini yapan kişinin bu alanda uzman olması gerekir.

Roman, çeviri, dergi gibi bütün yazılı kaynaklar üzerinde gerçekleştirilen redaksiyon işlemi, sadece Türkçe metinlerde değil, İngilizce ya da Almanca gibi metinlerde de yapılır. Ayrıca tez gibi yazılı kaynaklar için akademik redaksiyon işlemleri gerçekleştirilir.

Hazırlanan bir metin ya da çevirisi yapılan bir belge ne kadar özenle yapılırsa yapılsın, çoğu zaman hatalar ortaya çıkar. Bu nedenle bu metinlerin uzman bir redaktörün kontrolünden geçirilmesi başarılı sonuçların ortaya çıkarılmasında etkili olur.

Redaktör ve Editör Arasındaki Fark Nedir?

Yazılı metinlerle ilgilenen kişilerin birçoğu redaktör ve editör arasındaki farkı merak eder. Bu iki kavramı birbiriyle karıştıranlar olduğu gibi, bunların aynı anlama geldiğini düşünenler de mevcuttur.

Bununla birlikte redaktörlük ve editörlük birbirinden oldukça farklı kavramlardır. Redaktör genel olarak herhangi bir metin içerisindeki imla, noktalama ve dil bilgisi hatalarını kontrol edip düzeltirken editör, redaksiyon işlemleri yapılmış olan metinleri yayım için hazırlar.

Bu açıdan bakıldığında metinde yer alan eksiklikleri, hataları ya da fazlalıkları kontrol eden redaktör, editöre kusursuz bir içerik teslim eder. Editör de bu kusursuz metni dergide, web sitesinde ya da bir kitapta yayınlayacak ise ona göre düzenleme yapar.

Tercümelerin redaksiyon işlemlerinde ise metnin orijinal dildeki haliyle uygunluğu kontrol edilir. Şayet anlam kaymaları varsa düzeltmeler yapılır. Ayrıca yazım ve imla hatalarının olup olmadığı da denetlenir. Böylece yapılan tercüme işleminin de sıfır hatayla teslim edilmesi sağlanır. Siz de tercüme ve redaksiyon işlemleri için profesyonel destek almak isterseniz de bizimle iletişime geçebilir ve kaliteli hizmetlerimizden yararlanabilirsiniz.

Yorum Yap

Call Now ButtonHemen Arayın