Redaksiyon Nedir?

Redaksiyon, yazılı herhangi bir metin üzerinde gerekli düzeltmelerin yapılarak, yazının yayına hazır hale getirilmesi işlemidir. Redaktör ise, metinlere redaksiyon işlemi yapan kişidir. Yayınlanan metinlerin dil kuralları çerçevesinde yayınlanması önemlidir. Metinleri hazırlayan kişilerin uzmanlıkları konu ile ilgilidir. Bunun dışında yazılan metinleri belirli kurallara göre düzenlemek redaktörlerin işidir.

Hazırlanan metnin eksik veya fazla olan kısımlarının düzeltilmesi yazının daha akıcı bir şekilde okunmasını sağlar. Anlatım bozuklukları da metinlerin akıcılığını engeller. Redaksiyon işinin amacına ulaşması için redaktörün redaksiyon konusunda uzmanlaşmış olması önemlidir. Redaksiyon, biyografi, kurum raporları, proje çalışmaları, yüksek lisans ve doktora tezleri gibi akademik tercüme hizmetlerinde olabildiği gibi kişisel sunumlar, kitap, roman, dergi ve makale gibi farklı yazılı kaynaklarda uygulanabilir. Günümüzde uygulanan birçok redaksiyon türü bulunur. Akademik redaksiyon, kitap redaksiyonu, İngilizce redaksiyon ve web sitesi redaksiyonu hizmeti en çok kullanılanlar arasındadır.

Redaksiyon Nasıl Yapılır?

Redaksiyon sadece gramer, imla ve yazım kontrolü değil, metnin tamamında bütünlük sağlamaya dayalıdır. Redaksiyon için çeviri programları ve word üzerinde değişiklikler yapılabilir. Bu programlarda, yapılan değişiklikleri izlemek mümkündür. Redaksiyon yaparken, redaktörün yazıyı eleştirel bir gözle okuması redaksiyon işleminin daha kolay yapılmasını sağlar. Bu sayede yazının mükemmel bir şekilde yayına hazırlanması mümkün olur.

Redaksiyon işleminin yapıldığı yazının özgün olması önemlidir. Özgün olmayan ve başka kaynaklardan kopyalanan yazıların redaksiyon işleminden geçirilip yayınlanması etik dışı işlemlerdir. Özellikle tercüme yazılarında kopyala yapıştır şeklinde hazırlanan yazılara çok sık rastlanır. Redaksiyon yapan kişiler veya firmalar genellikle kopya olduğu anlaşılan yazıların redaksiyon işlemini yapmaz. Bu nedenle redaksiyondan geçmesini istediğiniz yazıların özgün olmasına dikkat etmek faydalı olur.

Her işte olduğu gibi redaksiyon işinde de işini tam olarak uygulamayan firmalara rastlanabilir. Bu yüzden redaksiyon işlemi yapacak bir firma ararken dikkatli olmak gerekir. Bulduğunuz firmaların kurumsal yapısını ve referanslarını incelemeniz önemlidir. Aksi halde redaksiyon işleminde istediğiniz sonuca ulaşamayabilirsiniz. Özellikle çeviri redaksiyonu söz konusu olduğunda firmalar ile ilgili özel araştırmalar yapmanız gerekebilir.

Redaktör ile Editör Arasındaki Fark Nedir?

Redaksiyon işi yapan redaktör, yazıların noktalama işaretleri ve imla hatalarının yanı sıra yazıdaki ifade tarzında bulunan sorunların giderilmesini sağlar. Giderilen sorunlardan sonra yazılar daha anlamlı ve akıcı bir hal alır. Editör ise yazıları yeniden düzenlendikten sonra yayına hazırlar. Redaktörün redaksiyon işleminde özellikle çeviriler ile ilgili iki sorumluluğu bulunur. Bunların ilki, çevirinin yapıldığı yazının kaynak dilde bulunan orijinali ile uygunluğunu denetlemek ve yapılmış olan çevirinin hedef dile uygunluğunu denetlemektir.

Sadece çeviri yapan çevirmenlerin çevirideki hataları her zaman görmesi mümkün değildir. Bu nedenle çeviri yazılarında redaktörlere büyük sorumluluk düşer. Editörlük televizyon programı editörlüğü ve basılı medya editörlüğü şeklinde sınıflandırılır. Televizyon programı editörü, televizyonda yayınlanması planlanan bir programın tüm aşamalarını denetlemekten sorumludur.

Yorum Yap

Call Now ButtonHemen Arayın